Vad bör du tänka på vid köp av elsparkcykel?

Hur miljövänliga och hållbara är egentligen de moderna e-scootrarna? I Stockholm, liksom i många andra större städer i Sverige, har de smugit sig fram under en längre tid och har orsakat både debatter och entusiasm. I den här artikeln vill vi berätta mer om definitionen, fördelarna med att äga en och visa hur miljövänliga de verkligen är.

Vad är egentligen en elsparkcykel?

E-scootrar (eller även kallade elektriska sparkcyklar) är i princip vanliga sparkcyklar, med den lilla skillnaden att de drivs av en elmotor och inte av en fotspark. I Sveriges storstäder har de länge varit tillgängliga för uthyrning i delningsekonomins anda.

Betalning sker vid användningstillfället. Med respektive leverantörs app, kan du enkelt hitta, låsa upp och använda din e-scooter med hjälp av elektrisk energi. Men det är allt mer svenskar som vill ha sin egna elsparkcykel och inte hela tiden vara beroende av apparnas elscootrar. 

E-scootrarna är i första hand avsedda att minska koldioxidutsläppen och partikelföroreningarna i stadskärnorna, avlasta vägtrafiken, minska bristen på parkeringsplatser och spara mycket tid. Detta gör det till ett intressant val för de som bor i större städer. 

Vilka är de största fördelarna?

Med de nymodiga e-scootrarna närmar vi oss långsamt svaret på den ursprungliga frågan om hållbarhet. Vilka är fördelarna med att köpa en el-scooter?

  • Hastighet: Högsta hastighet för skotrarna är 20 km/h
  • Flexibilitet: De finns på många ställen i staden, du kan snabbt ta dig från A till B och även ta med scootern hem för att ladda den.
  • Kompakt: En elsparkcykel väger cirka 10 kg och är relativt lätt att bära. Eftersom den är mycket smal kan du lätt ta dig igenom alla luckor.
  • Nattresa: Om det inte går några spårvagnar eller bussar på natten kan du ändå ta dig hem relativt snabbt och enkelt med en el-scooter.

Ännu inte ett alternativ till bilen

För närvarande kan elsparkcyklar knappast avlasta biltrafiken fullständigt; deras inflytande på stadstrafiken och framför allt på bilförarnas beteende är fortfarande för litet. Särskilt när det gäller transportinfrastrukturen måste viktiga förutsättningar skapas för att kombinera e-mobilitet och klimatskydd på ett optimalt sätt. Trots detta kan elscootrar redan vara ett attraktivt och hållbart alternativ för vissa användargrupper (t.ex. pendlare).

Så det är därför viktigt att tänka på när och hur du vill använda din köpa elsparkcykel. Vill du använda den för att ta dig till och från jobbet eller skolan, eller mest för nöjes skull? Tänk även på hur du ska förvara sparkcykeln under tiden du jobbar och om du måste ladda batteriet eller om du klarar dig till och från jobbet med en laddning.