Några viktiga saker att veta om privatlån

Om du går i lånetankar så har du förmodligen en del saker som snurrar i huvudet. Kanske så behöver du köpa ett nytt fordon för att få livspusslet att gå ihop, eller så börjar det bli dags att renovera badrummet. Oavsett vilka anledningar du har för att teckna upp dig på ett lån så finns det en del saker som kan vara bra att veta.  

Detta är särskilt sant när det kommer till banklån. När man tecknar upp sig på ett bolån så får man ofta guidning av banken hela vägen, medans ett privatlån innebär att man är mer på egen hand. Man måste själv hitta det bästa lånet för sin situation och det finns en hel del saker att ha i beaktning.

Idag så erbjuds privatlån inte bara av stora banker utan det finns också en hel del privata långivare i Sverige. Detta är inte privatpersoner, utan fristående företag. Detta i sin tur leder också till att det kan vara en svårnavigerad djungel av olika långivare att navigera igenom. I den här texten kommer vi att ge dig som läsare en del tips och viktiga saker att ha koll på innan man tecknar upp sig på ett privatlån.

Hur mycket får jag låna med ett privatlån?

Detta varierar kraftigt från dels långivare till långivare, såväl som person till person. Oavsett om du väljer att teckna upp dig på ett privatlån via bank eller ett låneföretag så ligger summorna som man får låna oftast mellan 5 000 – 700 000. Detta kan dock variera beroende på

Privatlån och ränta

Precis som att summan som man får låna kan variera kraftigt så kan det också skilja sig enormt i hur mycket ränta som man betalar på sitt privatlån.

Beroende på hur mycket man lånar, hur ens kreditvärdighet ser ut och vem man vänder sig till så kan räntan variera mellan 3–22% på lånet som helhet, även om det vanligaste är en räntesats på runt 11%. Att få ett privatlån till bäst ränta är alltså någonting väldigt personligt och en räntesats som är bra för en viss låntagare behöver inte vara bra för en annan.

Därför bör man jämföra privatlån

Att vilja ha det billigaste privatlånet som är möjligt är naturligt, men det är kan verka oerhört krångligt till en början. Att behöva sitta och klicka sig från hemsida till hemsida för att skriva in sin situation och ta emot ett erbjudande är tidskrävande och förvirrande och det är inte säkert att man hittar ett privatlån med låg ränta när man söker på egen hand.

Samtidigt så vill man hitta ett så billigt privatlån som möjligt. Som tur är så finns det en hel del olika jämförelsetjänster som gör det möjligt att hitta ett privatlån med lägst ränta. En av dessa jämförelsetjänster är Enklare.se, där man enkelt och smidigt kan få en överblick kring vilka olika lån som finns tillgängliga samt få hjälp med att hitta ett privatlån, eller blancolån som det också kallas, till så låg ränta som möjligt. Att hitta den billigaste räntan blir då väldigt enkelt, någonting som kan hjälpa dig som låntagare att spara stora summor pengar över tid.

Ska man vända sig till privata långivare eller en bank? 

Att vända sig till en bank för att ta ett lån kan verka som väldigt naturligt, men det är inte alltid som detta är det bästa alternativet för att hitta ett billigt privatlån. Idag så erbjuds det låg ränta på privatlån från privata långivare såväl som hos banker.

Många som väljer att gå till privata långivare gör detta för att undvika en kreditvärdighetskoll från upplysningscentralen. Anledningarna till detta kan vara många, men de vanligaste är att man har betalningsanmärkningar som kan göra det svårt att bli beviljad ett lån, eller så vill man undvika en förfrågning hos UC. En förfrågan hos UC gör nämligen att ens kreditvärdighet sänks, någonting som kan göra det svårt att få ett större privatlån med låg ränta i framtiden.

Vem du väljer att vända dig till är helt upp till dig. Vissa föredrar att få den lägsta räntan på privatlån som är möjligt, medans andra känner sig trygga hos sin bank. Om du är intresserad av att ta ett privatlån så bör du göra en jämförelse för att hitta en långivare du känner dig bekväm med samtidigt som du hittar ett privatlån med bäst ränta.