Bli en proffsig datorbyggare av speldatorer år 2022

Vill du veta hur du bygger den bästa speldatorn år 2022? Den här listan är här för att hjälpa dig.

Om du ska försöka bli en datorbyggare och skruva ihop din egna så är denna artikel perfekt för dig. Nedan går vi igenom ett gäng tips som kommer hjälpa dig på vägen, förutom våra tips så har vi samlat ihop många bra videoklipp från youtube som hjälper dig vidare i ditt datorbyggande.

1. Bygg din dator med hjälp av en datorkomponent väljare.

En bild från komponentkoll.se:s hemsida som visar hur man väljer dator komponenter
Screenshot från komponentkoll.se

Att vara bra förberedd är en datorbyggares bästa metod när du bygger en egen dator. Använd komponentkoll.se, en webbplats som låter dig skapa en virtuell dator med hjälp av delar som du väljer, för att hjälpa dig att välja rätt datordelar som matchar ihop med varandra.

Om ditt grafikkort till exempel är inkompatibelt med moderkortet meddelar programmet dig detta. Det kommer också att meddela dig om det finns problem med en viktig datordel, och det kommer till och deras program kommer definitivt hjälpa dig att köpa de komponenter som du kanske inte ens hade tänkt på!

Tryck här för att komma till komponentkoll.se!

2. Ta inte för lång tid på dig att samla in alla datorkomponenter

Bild på datorkomponenter som ligger och skräpar
Bild på datorkomponenter som ligger och skräpar

Det hör inte till ovanligheter att nya datorbyggare införskaffar en liten del av de komponenter som behövs på nätet och säger att de skaffar resten senare. Detta är oftast en dålig idé, även om de kan följa sitt ord och datordelarna inte bara ligger och skräpar i någon låda så uppkommer det oftast andra frågetecken i när det är dags för själva datorbyggandet.

När alla resterande komponenter är införskaffade och på plats så kan det vara svårt att se om en komponent fungerar med resten av systemet. I en idealisk värld skulle datorbyggarna ha gjort sin hemläxa för att eliminera problem som felanpassad hårdvara, en ovanlig pluggtyp och brist på utrymme under hela byggprocessen. Chanserna att få pengarna tillbaka är dåliga om du har köpt dina delar under en längre tidsperiod och de har hängt kvar en längre tid.

3. Snåla inte med de viktigaste datorkomponenterna!

En bild på en man som har ont om pengar

Om du vill kunna spela med den högsta grafiken på de senaste spelen på marknaden så kommer du behöva lägga lite extra pengar för att få den ultimata topptekniken. Det handlar också om att du vill säkerställa att din dator klarar av kommande spel & program flera år framöver!

Du kan oftast komma undan med några kraftfulla datorkomponenter och några mediokra om du är villig att kompromissa. Erfarna datorbyggare säger ofta att man ska satsa på RAM-minnen, men det finns budgetvarianter som gör ett dugligt jobb som kan vara värda att fundera över.

4. Investera i en skärm som matchar grafikkortets kapacitet.

Det är inget fel på att spelare skryter om sina FPS eller sitt nya grafikkort; tekniken är verkligen fantastisk och förtjänar uppskattning! Nvidia 3090 RTX TI är till exempel ett fantastiskt grafikkort som klarar det mesta men om du köper detta grafikkort och en skärm som endast tillåter en upplösning på 1080p och har en seg responstid så blev genast ditt nya grafikkort överflödigt.

Din datorskärm kan endast prestera i den upplösning & responstid som den är byggd eller designad för, därför bör du tänka på att matcha datorskärmens kapacitet med ditt grafikkort. För äldre grafikkort finns det ingen anledning att skaffa en toppskärm som passar till den.

5. Planera hur ditt skrivbord kommer se ut

Många seriösa datorbyggare satsar också på att få ett snyggt skrivbord och tänker därför också på detaljer som att datorchassit, skärm, tangentbord och själva bordet ska passa bra ihop. Detta görs ofta för att kunna ladda upp sina skapelser på webbplatser som Discord, Imgur, Instagram och Reddit.

Många datorbyggare gör stora ansträngningar för att få sina verk att se imponerande ut. När du utformar ett helt system, snarare än ett styckevis, bör den här informationen ingå i planeringen.

  • Ska du ha en stor datorskärm eller flera stycken?
  • Vilken typ av stol du kan använda
  • Vilka högtalare du kan använda
  • Vilket skrivbord passar in bäst
  • Kanske matchande ledbelysning?

6. Välj minst en solid state-enhet ( SSD-hårddisk)

Personer som är nya inom PC-byggandet kan ha läst på nätet att Xbox One saknar en SSD-enhet (Solid State Drive). Om de inte behöver någon, varför skulle de då behöva en sådan? Om du hade tillräckligt med kapacitet på din hårddisk för några år sedan behövde du inte nödvändigtvis en SSD.

En SSD är nu ett måste för den mest moderna tekniken. Därför är det helt acceptabelt för en enskild byggare att köpa en mindre, mer prisvärd SSD och sedan komplettera den med en eller två hårddiskar för ytterligare kapacitet om det behövs.

Anledning till att detta är så pass viktigt är för att SSD hårddiskar är uppbyggda med ett flashminne som har extremt mycket snabbare svarstid än om man jämför med en HDD hårddisk (mekanisk hårddisk) som tar mycket längre tid på sig att ladda fram informationen då all data förvaras på diskar likt CD-skivor som måste läsas av på rätt skiva på rätt ställe för att hitta rätt data.

Tabell med information om populära SSD hårddiskar år 2022:

SSDFormfaktorGränssnittLäshastighet
Samsung 870 EVO SATA SSD2.5″SATA 6.0 Gbit/s560 MB/sek
Kingston A400 SSD2.5″SATA 6.0 Gbit/s500 MB/sek
Crucial MX500 SSD2.5″SATA 6.0 Gbit/s560 MB/sek
Kioxia Exceria SATA SSD2.5″SATA 6.0 Gbit/s555 MB/sek
Tabell med information om de populäraste SSD hårddiskarna år 2022

7. YouTube finns där för dig när du ska bygga en dator

För att bygga en dator är YouTube nästan ett måste. Även om du har vänner som byggt datorer förut så är dessa kunskaper en färskvara och därför kan du dra nytta av YouTube-handledningar.

För att komma igång kan du leta efter en video där någon sätter ihop en speldator från början till slut. Med en bonuspoäng om de flesta av deras komponenter är identiska med dina egna och du kan med fördel leta efter någon som kan prata ordentligt.

Det är möjligt att spela upp och stoppa videon medan du går igenom instruktionerna. Att installera och ställa in komponenter kan vara knepigt, särskilt om du inte har tillgång till en videoinstruktion. Lyckligtvis tillhandahåller de flesta datortillverkare videoinstruktioner online som hjälper dig med detta problem.